
U.S. Department of Labor 

September I 0, 20 I 9 

Dear Name*: 

Wage and Hour Division 
Washington , DC 20210 

FMLA2019-3-A 

This letter responds to your request for an opinion on whether an employer may delay 
designating paid leave as Family and Medical Leave Act (FMLA) leave if the delay complies 
with a collective bargaining agreement (CHA) and the employee prefers that the designation be 
delayed. This opinion is based exclusively on the facts you have presented. You represent that 
you do not seek this opinion for any party that the Wage and Hour Division (WHO) is currently 
investigating or for use in any litigation that commenced prior to your request. 

BACKGROUND 

Your employer is a local government public agency. You state that the employees at your 
workplace are subject to CHAs that provide job protection when they use employer-provided 
paid leave for certain medical and family reasons. Under these CHAs, you represent that 
employees may, or under one of these CHAs employees must, delay taking unpaid leave, 
including unpaid FMLA leave, until after CHA-protected accrued paid leave is exhausted. 
Furthermore, you state that the period covered by the CHA-protected accrued paid leave "is 
treated as continuous employment" without affecting an employee's seniority status under state 
civil service rules. You suggest that this is not the case for a period of unpaid leave, including 
unpaid FMLA leave. Thus, you assert that the CHAs provide "for a greater benefit" to 
employees and, therefore, employees would prefer to postpone using unpaid FMLA leave until 
after they have used their paid leave. 

You state that your employer recently announced a change in its leave policy, relying on 
guidance in WHD Opinion Letter FMLA2019-1-A, issued on March 14, 2019. Per your 
employer's new policy, as soon as your employer becomes aware that an employee needs leave 
for an FMLA-qualifying reason, it will inform the employee of his or her rights under the FMLA 
and may require that when the employee takes CHA-protected accrued paid leave, such leave 
will be designated as FMLA leave, i.e., that the leave is concurrently CHA-protected paid leave 
and FMLA leave. You ask whether your employer must designate FMLA-qualifying leave as 
FMLA leave when an employee would prefer to delay the start of FMLA leave, particularly in 
light of your concern that taking FMLA leave before taking accrued paid leave may negatively 
impact the employee's seniority status under the applicable CHA and state civil service rules, as 
determined by your state's civil service commission. 



GENERAL LEGAL PRINCIPLES 

The FMLA provides eligible employees ofcovered employers with up to 12 weeks of unpaid, 
job-protected leave per year for specified family and medical reasons. See 29 U.S.C. § 2612(a). 1 

The FMLA provides that an employer may require, or the employee may elect, to "substitute" 
accrued paid leave to cover any part of the unpaid FMLA entitlement period. See 29 U.S.C. 
§ 2612(d)(2). Under the FMLA, "[t]he term substitute means that the paid leave provided by the 
employer ... will run concurrently with the unpaid FMLA leave." 29 C.F.R. § 825.207(a) 
(emphasis added). 

Within five business days of learning of a FMLA-qualifying leave request from an employee, an 
employer must provide critical information to the employee about the FMLA, e.g., whether the 
employee is eligible for FMLA leave, whether the employee has to obtain a medical certification, 
and whether the employee has to make arrangements for health insurance to continue. See 29 
C.F.R. §§ 825.300, 825.301. The employer is responsible in all circumstances for designating 
leave as FMLA-qualifying, and giving notice of the designation to the employee in writing. See 
29 C.F.R. § 825.300(d). Failure to follow the FMLA's notice requirements may constitute an 
interference with, restraint on, or denial of the exercise of an employee's FMLA rights. See 29 
C.F.R. §§ 825.300(e) and 825.30l(e). 

Once an eligible employee communicates a need to take leave for an FMLA-qualifying reason, 
neither the employee nor the employer may decline FMLA protection for that leave. See WHD 
Opinion Letter FMLA2019-l-A, 2019 WL 1514982, at *2 (Mar. 14, 2019) (citing 29 C.F.R. 
§ 825.220(d) and Strickland v. Water Works, Sewer Bd. of City of Birmingham, 239 F.3d 1199, 
1204 (11th Cir. 2001)).2 Thus, an employer may not delay the designation ofFMLA-qualifying 
leave as FMLA leave. See id. 

An employee's entitlement to benefits other than group health benefits, such as the accrual of 
seniority, during a period of FMLA leave is determined by the employer's established policy for 
providing such benefits when the employee is on other forms of leave (paid or unpaid, as 
relevant). See 29 C.F.R. § 825.209(h). 3 If the employer's established leave policies do not 
permit the accrual of seniority during an unpaid leave of absence, for instance, these same 
policies would apply to unpaid FMLA leave. See WHD Opinion Letter FMLA-109, 2000 WL 
33157360 at* l (Sept. 8, 2000). However, if the employer's established leave policies do 

1 Although employees are generally entitled to up to 12 weeks of\eave, the FMLA provides that an 
eligible employee who is a spouse, child, parent, or next of kin of a covered servicemember with a serious 
illness or injury may take up to 26 weeks of leave during a single 12-month period to care for the 
servicemember. See 29 U.S.C. § 26 I 2(a)(3). WHO refers to this type of leave as "military caregiver 
leave." 

2 As noted in FMLA2019-1-A, WHO disagrees with the Ninth Circuit's holding that an employee may 
decline to use FMLA leave for an FMLA-qualifying reason in order to preserve FMLA leave for future 
use. See Escriba v. Foster Poultry Farms, Inc., 743 F.3d 1236, 1244 (9th Cir. 2014). 

3 In addition, any benefits an employee accrues prior to a period of FMLA leave cannot be lost as a result 
of the leave and must be available to the employee when he or she returns from leave. See 29 U.S.C. 
§ 2614(a)(2); 29 C.F.R. § 825.2l5(d)(2). 
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provide for the accrual of seniority during a paid leave of absence, then the employer must 
permit, consistent with its policies, the accrual of seniority during any portion of FMLA leave 
that is substituted for paid leave, i.e., during FMLA leave that runs concurrently with paid leave. 
See id. In other words, an employer may not treat employees who take FMLA leave in a manner 
that discriminates against them. See 29 U.S.C. § 2615; 29 C.F.R. §§ 825.209(h), 825.220(c) 
("For example, if an employee on leave without pay would otherwise be entitled to full benefits 
(other than health benefits), the same benefits would be required to be provided to an employee 
on unpaid FMLA leave.").4 

The FMLA applies in addition to or along with an employer's polices or any CBAs. Employers 
may adopt, retain, or amend leave policies, including policies that provide more generous leave, 
as long as they comply with the FMLA. Moreover, the terms of any employment practice, 
policy, benefit program, or plan, including a CBA, may not reduce or deny FMLA benefits and 
protections. See 29 U.S.C. §§ 2652-53; 29 C.F.R. § 825.700. 

OPINION 

Once your employer has enough information to determine that an employee's leave request 
qualifies as FMLA leave, your employer must designate the leave as FMLA leave. As noted in 
WHO Opinion Letter FMLA2019-1-A, once an eligible employee communicates a need to take 
leave for an FMLA-qualifying reason, an employer may not delay designating such leave as 
FMLA leave, and neither the employee nor the employer may decline FMLA protection for that 
leave. See WHO Opinion Letter FMLA2019-1-A, at * 1; see also 29 C.F .R. § 827 .700(a) ("[T]he 
rights established by the Act may not be diminished by any employment benefit or program" 
including a CBA); WHO Opinion Letter FMLA2003-5, 2003 WL 25739623, at *2 (Dec. 17, 
2003) ("Failure to designate a portion of FMLA-qualifying leave as FMLA would not preempt ... 
FMLA protections .... "). This is the case, for instance, even if the employer is obligated to 
provide job protections and other benefits equal to or greater than those required by the FMLA 
pursuant to a CBA or state civil service rules. See 29 U.S.C. §§ 2652-53; 29 C.F.R. § 825.700. 

You have indicated that your employer now requires employees to substitute FMLA leave for 
accrued paid leave, which means that the leave is both FMLA leave and CBA-protected paid 
leave. If, pursuant to a CBA and other policies, your employer provides for the accrual of 
seniority when employees are utilizing accrued paid leave, it must permit employees to accrue 
seniority when they are substituting FMLA leave for paid leave. Failure to permit an employee 
to accrue seniority when the employee is substituting FMLA leave for accrued paid leave, if the 
employee would otherwise be permitted to accrue seniority when utilizing accrued paid leave, 
would constitute interference with the employee's FMLA rights, in violation of section 105(a) of 
the Act. See 29 U.S.C. § 2615(a); 29 C.F.R. §§ 825.209(h), 825.220(c). Thus, your employer is 
properly applying the FMLA by requiring that FMLA-qualifying leave be designated as FMLA 

4 We acknowledge that the statute explicitly provides that an employee may, but is not entitled to, accrue 
seniority while taking FMLA leave. See 29 U.S.C. § 2614(a)(3); 29 C.F.R. § 825.215(d)(2). However, 
the prohibition against discriminating against employees who take FMLA leave described above, which 
also appears in the statutory text, see 29 U.S.C. § 2615, requires that the employer's established policy for 
providing benefits when the employee is on other fonns of leave (paid or unpaid, as relevant to the 
circumstances) be applied to FMLA leave. 
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leave. However, given your employer's policies regarding accrual of seniority, when an 
employee takes FMLA leave that runs concurrently with CBA-protected accrued paid leave, the 
employee's seniority status would be the same as it would if the employee took only CBA­
protected accrued paid leave. 5 

We trust that this is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 

Cheryl M. Stanton 
Administrator 

*Note: The actual name (s) was removed to protect privacy in accordance with 5 U.S.C. 
§ 552(b )(7). 

5 We offer no opinion regarding whether the CBAs at issue, as you have explained their operation prior to 
your employer's new policy adopted in light of WHO Opinion Letter FMLA2019-1-A, were compliant 
with the FMLA. 
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